Printervriendelijke versie

Snijwonden

SnijwondEen snijwond loop je meestal op door een scherp voorwerp zoals een mes of een stuk glas. Bij een snijwond worden de gevoelszenuwen in de huid doorgesneden, vandaar de vaak korte, felle pijn. Let bij een snijwond goed op als op het snijdend voorwerp veel bacteriën zitten, zoals een vuil zakmes of een keukenmes waarmee rauw vlees is gesneden. Maak deze wonden extra goed schoon om een infectie te voorkomen.

De verzorging van snijwonden in 3 stappen

ReinigenStap 1. Reinigen
Spoel de wond en de huid eromheen goed schoon met water. Je kunt de wond ook even laten doorbloeden, waardoor deze zichzelf reinigt. Dep de wond voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek.

DesinfecterenStap 2. Desinfecteren
Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de snijwond. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren.

BeschermenStap 3. Beschermen
Dek de wond goed af met een verband of pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken. Je kunt hiervoor ook Betadine Desinfectiepleisters of Desinfectiezalfgaas gebruiken, waarin al Betadine zit.

Vervolgbehandeling
Je doet er goed aan een snijwond gedurende 5 dagen 1 tot 2 keer per dag te behandelen met Betadine en de pleister of het verband te vervangen. Zo blijft de wond goed beschermd tegen nieuwe bacteriën en ondersteun je de wondgenezing.

Wel of niet naar de dokter?
Met een diepe of grote snijwond kun je het beste naar de huisarts of eerste hulp gaan. De wond moet misschien gehecht worden. Een arts kan ook beoordelen of je een tetanusprik nodig hebt. Diepe snijwonden kunnen verraderlijk zijn omdat ze aan de oppervlakte onschuldig lijken, terwijl het diepere weefsel ernstig beschadigd kan zijn. Ook snijwonden in het gezicht kunnen het beste worden verzorgd door een arts om de kans op littekens zo klein mogelijk te houden. Een ondiepe, kleine snijwond kun je prima zelf verzorgen met Betadine.

Tip
De bruine kleur van Betadine heeft een belangrijke functie. Je kunt hierdoor namelijk goed zien waar je Betadine hebt aangebracht. Als de bruine kleur is verdwenen, is de Betadine uitgewerkt. Dan weet je dus meteen dat je het opnieuw moet aanbrengen.

Doe de wondenwijzer om te kijken welk Betadine product je het beste kunt gebruiken om je snijwond te behandelen.