Printervriendelijke versie

Schaafwonden

SchaafwondSchaafwonden zijn oppervlakkige wonden die over het algemeen weinig tot niet bloeden. Een schaafwond ontstaat vaak door vallen of stoten waarbij je huid ruw over een oppervlak wordt geschuurd en ‘afgeschaafd'.
Er verschijnen bloedpuntjes die zeer pijnlijk kunnen zijn doordat de zenuwuiteinden in de huid beschadigd zijn. In schaafwonden blijven vaak (straat)vuil en bacteriën achter. Daarom is het heel belangrijk dat je ze goed schoonmaakt en desinfecteert.

De verzorging van schaafwonden in 3 stappen

ReinigenStap 1. Reinigen
Spoel de schaafwond en de huid eromheen goed schoon met stromend water. De huid rondom de wond kun je eventueel desinfecteren met Betadine Scrub, maar zorg dat dit niet in de wond zelf komt. Wrijf de huid kort in met de scrub totdat het gaat schuimen en spoel daarna af met water. Dep de wond voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek.

DesinfecterenStap 2. Desinfecteren
Behandel de schaafwond met Betadine Zalf. Bij grote schaafwonden kun je eventueel ook steriel gaasverband gedrenkt in Betadine Oplossing gebruiken als je geen Zalf hebt.

BeschermenStap 3. Beschermen
Dek de wond goed af met een verband of grote pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken. Je kunt hiervoor ook Betadine Desinfectiepleisters of Desinfectiezalfgaas gebruiken, waarin al Betadine zit.

Vervolgbehandeling
Behandel de schaafwond gedurende 3 dagen, 1 tot 2 keer per dag met Betadine en vervang de pleister of het verband. Zo blijft de wond goed beschermd tegen nieuwe bacteriën en ondersteun je de wondgenezing.

Wel of niet naar de dokter?
Bij grote schaafwonden is het verstandig om naar de huisarts of eerste hulp te gaan. Zeker als er veel (straat)vuil inzit. Een arts kan ook beoordelen of je een tetanusprik nodig hebt. Kleine en schone schaafwonden kun je prima zelf verzorgen met Betadine.

Tip
De bruine kleur van Betadine heeft een belangrijke functie. Je kunt hierdoor namelijk goed zien waar je Betadine hebt aangebracht. Als de bruine kleur is verdwenen, is de Betadine uitgewerkt. Dan weet je dus meteen dat je het opnieuw moet aanbrengen.

Doe de wondenwijzer om te kijken welk Betadine product je het beste kunt gebruiken om je schaafwond te behandelen.