Printervriendelijke versie

Blaren

BlarenEen blaar is een opeenhoping van vocht onder de opperhuid. Een blaar ontstaat vaak door wrijving of te veel druk op de huid, bijvoorbeeld door schoenen die niet goed passen. Dit wordt ook wel een drukblaar genoemd. Deze blaren kunnen door wrijving open gaan. Blaren kunnen ook ontstaan door brandwonden. Raadpleeg bij twijfel en bij ernstige brandblaren altijd je (huis)arts. Een open drukblaar of kleine brandblaar kun je prima zelf verzorgen met Betadine.

De verzorging van blaren in 3 stappen

ReinigenStap 1. Reinigen
Dichte blaar: Het is beter om een blaar niet open te prikken, want dan heb je meer kans op een infectie. Als de blaar op een plek zit waar wrijving ontstaat, dan kun je ‘m beter wel openprikken.

ReinigenDesinfecteer de huid rondom de blaar met Betadine Oplossing voordat je de blaar doorprikt. Prik daarna met een steriele naald de basis van de blaar op een paar plekken open. Hou hierbij de naald niet rechtop maar evenwijdig aan de huid. Duw met een schoon watje of steriel gaasje het vocht uit de blaar. Verwijder de huid niet, want dan geneest de blaar sneller.

Open blaar: Spoel de blaar uit met schoon water. Dep daarna de blaar en huid voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek.

DesinfecterenStap 2. Desinfecteren
Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de open(geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren.

BeschermenStap 3. Beschermen
Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken. Je kunt hiervoor ook Betadine Desinfectiepleisters gebruiken, waarbij al Betadine in het wondkussentje zit.

Vervolgbehandeling
Zolang de blaar nog open is, doe je er goed aan om deze gedurende 3 dagen, 1 tot 2 keer per dag te behandelen met Betadine en de pleister te vervangen. Zo blijft de blaar goed beschermd tegen nieuwe bacteriën. Probeer ook zo veel mogelijk wrijving te voorkomen door bijvoorbeeld tijdelijk slippers of andere schoenen te dragen. Je kunt ook speciale blaarpleisters kopen om de blaar te beschermen.

Tip
De bruine kleur van Betadine heeft een belangrijke functie. Je kunt hierdoor namelijk goed zien waar je Betadine hebt aangebracht. Als de bruine kleur is verdwenen, is de Betadine uitgewerkt. Dan weet je dus meteen dat je het opnieuw moet aanbrengen.

Doe de wondenwijzer om te kijken welk Betadine product je het beste kunt gebruiken om je blaar te behandelen.